Monday, 4 July 2011

Jalan-jalan Banda Hilir, Melaka


Semalam cuti Ahad sempat ke Banda Hilir Melaka. Dah lama nak ke sana (terpengaruh iklan internet!). Dari rumah ikut highway PLUS masuk Ayer Keroh. Terus ke Taman Mini Malaysia & Mini Asean. Tiket hujung minggu RM5 sorang. Elok time sampai tu, diorang start persembahan pentas. Si dia siap joget lambak..heh..heh..


Lepas tu, jalan ke Taman mini Asean. Sayang sekali Mini Asean tak terjaga. Banyak perkampungan yang dah rosak dan sedang dalam pembaikan. So tengok dari luar je..Lepas tu Mini Malaysia, rumah memang cantik-cantik. Antaranya...

Kitorang gerak ke Banda Hilir. Jalan sehala mengelirukan betul. Sejam lebih dalam kereta baru berjaya sampai ke Kota A Famosa! Masuk Muzium dulu. Bayar RM5 sorang. Boleh masuk 5 muzium. Banyak sejarah Melaka yang disimpan di sini.
Kota A Famosa yang glamer tu...
Jalan-jalan sekitar kawasan...
Kebaya Nyonya Jonker Street. Kebaya aje RM100. Sepasang dengan sarong RM120. Sepasang dengan sarong berlabuci RM160. Tak beli pun...
Muzium lagi. Tiket RM3/person boleh masuk 3 muzium.

Dan lagi...

Hujung minggu ni bermula Putrajaya Floria 2011. harap-harap ada kesempatan untuk ke sana pula. Kalau si dia tak kena kerja weekend le..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google Analytics Alternative